Safe Network новини 🇧🇬 8.2.2024

Вчера стартирахме нашата най-нова тестова мрежа, за да анализираме ефекта от криптирането върху производителността на паметта на възела. Тя надгражда на предишната QuicNet, която видя преминаване от TCP към QUIC и предизвика възторжени възгласи: „Невероятно бързо“ от ентусиазирания @DavidMc0, „Бърза като патица“ отбеляза @neik и „много БЪРЗО“ иронизира @DeusNexus.

QUIC очевидно е бъдещето. Независимо от това, тъй като е върха на технологията, за всяка стъпка напред законът казва, че трябва да има половин стъпка назад, в този случай странни пикове на паметта, които бяха забелязани в някои възли, което проверяваме сега. Задръжте рецензиите с една звезда, моля! (Наистина изглежда, че NoEncryptionNet доказа теорията, че криптирането на данни от страната на възела наистина е причинявало проблеми; така че ще проучим алтернативни пътища там).

На други места работим върху създаването на елементарна файлова система, базирана на новата архитектура, и продължаваме да правим подобрения при обработката на данни от страна на клиента.

Също така се фокусираме върху DAG възлите, които съхраняват историята на транзакциите в мрежата. Какво да правят и кога да бъдат въведени?

Зад кулисите се преместихме към node_manager за локално развитие и отхвърлихме старата sn_testnet щайга.

В PR ъгъла много благодарим :pray: на @mav за неговия PR, който въвежда промени в крана. При стартиране кранът вече създава разпределения на токени, използвайки моментна снимка на MAID адреси + баланси + публични ключове.

И благодарете :raised_hand: на @happybeing за неговата надстройка на регистрация, за да позволи на множество потребители да чатят в просто приложение.

Общността продължава да се засилва в области, където ни липсва покритие или време за извършване на промени. Точно така трябва да работи отвореният код. Огромни благодарности на всички вас за постоянната ви помощ и подкрепа. :muscle:

Общ напредък

@bochaco постигна добър напредък по командата за изтегляне на папки за CLI (да, папките се върнаха!), като получи работеща версия. Той също така работи върху консолидирането на регистърните плащания в единични транзакции.

@roland се фокусира върху подобряване на тестването в нашата вътрешна непрекъсната интеграция, за подобряване на автоматизираното тестване и внедряване на тестова мрежа на живо. Той също така работи върху оптимизирането на потоците на плащане в регистъра и свързаните с тях тестови случаи.

Също така при внедряването на тестова мрежа, @chriso [коригира проблем в node_manager, докладван от членове на общността](Using node manager to run a local test network - Development - Safe Network Forum 39160/21), и намали времето за стартиране за локални мрежи.

Също така в тази обща област, @bzee разгледа node_manager, изпълняващ тестови мрежи с QUIC, за да проучи поведението на Identify и AutoNAT и да види как трябва да подходим към тези с QUIC. AutoNAT, въпреки че не спира шоуто, остава област, в която бихме искали да видим по-голям напредък в libp2p.

@anselme продължи да напредва с DAG за одит на транзакции и предотвратяване на двойно харчене. Тази седмица той внедри функционалност за откриване на осиротели и непоследователни транзакции в DAG за целите на офлайн одита. Той също така работи върху идентифицирането на невалидни разходи и изпрати PR #1259 за тези цели.

@jason_paul създаде нова тестова документация и прегледа предложенията за CLI кодовата база. Той започва да се гмурка и в внедряването на нови клиентски функции.

@joshuef проучи опциите за избягване на криптиране на парчета в паметта на възлите, като потенциална оптимизация на производителността.

Вземайки обратна връзка от общността и нашия собствен мониторинг на последната тестова мрежа, @qi_ma разглежда как са свързани ключови показатели за стабилност и производителност, включително използване на паметта на възел, обработка на плащания и грешки при качване.

Също така, благодарение на приноса на общността, екипът обмисляше вероятностите за устойчивост на данните и компромисите, свързани с намаленото оразмеряване на парчетата данни.


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България